De kleine wereld van
Jeroen Sprenger

Familiegeschiedenis  

 

Samen met Fred Sprenger en Maria Sprenger (1948-2012) heb ik de stamboom van de familie Sprenger opgebouwd. Centraal daarin staat Johann Heinrich Sprenger (1810-1861), die op 18-jarige leeftijd vanuit Essen (Duitsland) naar Amsterdam trok, zich daar vestigde als smidsknecht en in 1841 huwde met  de timmermansdochter Maria Christina Doncker. De stamboom is op twee plaatsen op internet te vinden: op de eigen website en bij Geneanet.

In de loop der tijd is de stamboom in de richting van de vrouwelijke lijn uitgewerkt. Aanleiding daartoe was onder meer het werk aan het boek Rie Sprenger-Hogenhout, meisje-moeder-mevrouw. Dat boek is inmiddels ook on line beschikbaar.

In februari 2010 verliet de familie Sprenger het huis, waar ze vanaf februari 1951 had gewoond, Jos. Haydnlaan 45 in het Utrechtse Oog In Al. Bij het opruimen kwam de correspondentie te voorschijn van Willem Sprenger met de hoofdredactie van de Volkskrant, in de periode (1949-1961) dat hij correspondent was te Utrecht. Deze correspondentie is gescand en van aantekeningen voorzien op internet geplaatst.