De kleine wereld van
Jeroen Sprenger

Marie Sprenger-Hogenhout -  

Meisje, moeder, mevrouw 

Inleiding

“Ben heel blij dat het zo goed gaat met Esthers zwangerschap. Ze belt bijna elke dag. Ik kan niet dankbaar genoeg zijn dat ik die meid nog heb. Wat was ik bang haar te verliezen. Nu veertig jaar later kijk ik uit naar de geboorte van haar kind en van Christophe. En daarna kijk ik uit naar mijn eerste achterkleinkind, van Mark en Inge. Zo is er steeds iets om naar uit te kijken. Dat houdt me bij de les.”

Foto boven Dorian Ouchet, foto onder Iris Rood

Foto boven kleinzoon Dorian Ouchet (12-07-2006), foto onder achterkleindochter Iris Rood (06-09-2006)

In het voorjaar van 2006 voert Jeroen Sprenger tien gesprekken met zijn moeder Rie Sprenger-Hogenhout (1919). In die gesprekken komen tal van facetten van haar leven naar voren. Van het schoolmeisje Marietje Hogenhout in de Amsterdamse Pijp, naar winkelmeisje en administratief medewerkster juffrouw Hogenhout, naar moeder Sprenger tot mevrouw Rie Sprenger-Hogenhout, die zich tot op hoge leeftijd inspant voor de St. Dominicusparochie in het Utrechtse Oog-In-Al. Maar ze kijkt niet alleen om, ze blikt ook vooruit naar de geboorte van haar elfde kleinkind en haar eerste achterkleinkind. Op 12 juli 2006 wordt Dorian (foto boven) geboren, zoon van haar jongste dochter Esther en van Christophe Ouchet. Op 6 september 2006 wordt Iris (foto onder) geboren, dochter van haar oudste kleinzoon Mark Rood en Inge Hoogewerf.

Ouders zijn in de ogen van hun kinderen altijd ‘oud’ en ‘ouder’. Om van de kleinkinderen maar te zwijgen. Wie ziet in zijn moeder het meisje dat ze ooit was, hinkelend en touwtjespringend op straat? Of het jongedametje dat in de winkel helpt of op kantoor de telefoon aanneemt en koffie en thee zet voor de collega’s? Of nog weer wat later de nauwgezette administratrice? Moeders en vaders zijn wel degelijk ooit jong geweest, zelfs opa’s en oma’s, al laat het zich niet direct zo herkennen. Met deze website heb ik de geschiedenis van de families Hogenhout en Sprenger in dit opzicht enigszins willen verdiepen. Losse verhalen die op gezette tijden de ronde hebben gedaan, zijn hier in samenhang gebracht en vastgelegd. 

Rie Sprenger-Hogenhout is op 4 mei 2011, op 92-jarige leeftijd, te Utrecht overleden.