De kleine wereld van
Jeroen Sprenger

Joodse genealogieGenealogie is een verslavende liefhebberij. Zeker nu een belangrijk deel van het archiefonderzoek van huisuit op internet kan worden gedaan. Je voelt je al snel een soort van detective, wie was de vader of moeder van... en wie weer van hen de ouders.
Je maakt je eigen programma van het verborgen verleden van je familie.

Op enig moment stel je jezelf de vraag: voor wie doe ik dit eigenlijk? Wie doe ik er een plezier mee? Na verloop van tijd kan je in je enthousiasme je interessante vondsten niet voor je houden. Je vertelt erover in de familiekring. En dat lokt weer reacties uit, die tot verder onderzoek uitdagen.

Zelf heb ik me voorgenomen met deze hobby in ieder geval mijn nageslacht te informeren over hun afkomst. Op dat moment ga je volwaardige aandacht besteden aan de families van moeders zijde. Dat zijn in mijn geval Joodse families. En dat sluit goed bij het feit dat het Jood-zijn via de lijn van de moeders loopt.
Hier op de website heb ik talrijke artikelen geplaatst die ik in de loop der jaren heb geschreven. Over mijn schoonfamilie, over inteessante boeken die de laatste jaren zijn verschenen. Maar als eerste plaats ik hier een introductie in het Joodse stamboomonderzoek, de eerste stappen.

Jeroen Sprenger,
september 2022